Verbluffende resultaten uit recent onderzoek

Pijn onder de hiel bij 1473 voetballers is onderzocht in een retrospectieve studie met een aansluitend voorstel voor behandeling. Uitgevoerd door Raoul Saggini, Maurizio Migliorini, Simona Maria Carmignano, Emilio Ancona, Chiara Russo en Rosa Grazia Bellomo.

Deze groep onderzoekers hebben gekeken naar de oorzaak van pijn in de hiel onder voetballers. Zij geven aan dat de achtergrond van de pijn multifactorieel is en gerelateerd aan de herhaling van krachten bij technische bewegingen die microscopische schade kunnen veroorzaken, maar ook de ondergrond, de conditie van de voetballer zelf, de hersteltijd, de klimatologische omstandigheden en het gebruikte schoeisel spelen een rol.

Onderzocht zijn 1473 professionele, semiprofessionele- en amateur-spelers met hielpijn aan de onderzijde en ze zijn verdeeld in groepen naar oorzaak:

  1. Compressie van de nervus suralis
  2. Compressie van de m. abductor digiti minimi
  3. Atrofie en ontsteking van het vetkamersysteem onder de hiel
  4. Fasciitis plantaris
  5. Stress schade bij hielspoor
  6. Stress fractuur van het hielbeen en hielspoor

Het behandeldoel was vermindering van pijn en zo snel mogelijk weer kunnen voetballen, en dat is uitstekend gelukt! Hoe deden ze dat en hoe goed werkte de therapie per oorzaak? We lichten dit hieronder per groep uit:

1. Compressie van de nervus suralis

30 dagen ijstherapie, 15 min per dag 15 dagen achtereen en laser therapie (10 keer) gecombineerd met TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation) of FREMS (frequency rhythmic electrical modulation system (10 keer)

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±61 dagen

2. Compressie van de m. abductor digiti minimi

30 dagen ijstherapie, 15 min per dag 15 dagen achtereen en laser therapie (10 keer) gecombineerd met dagelijks stretchoefeningen 30 dagen achtereen en focale therapie met mechanische trillingen.(12 keer) op de m. abductor hallucis, de gastrocnemius en de fascia plantaris; gecombineerd met TENS (transcutaneous electrical nerve stimulation) of FREMS (frequency rhythmic electrical modulation system (10 keer).

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±70 dagen

3. Atrofie en ontsteking van het vetkamersysteem onder de hiel

8 keer laser therapie (binnen 30 dagen) gecombineerd met ultrasound diathermie (10 keer).

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±53 dagen

4. Fasciitis plantaris

60 dagen gefocusseerde Extra Corporeal Shockwave Therapie (ESWT) twee keer per week, vier weken lang, gecombineerd met dagelijks rekoefeningen, dan therapie met diathermie (5 keer)

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±58 dagen

5. Stress schade bij hielspoor

40 dagen cryomagnetotherapie (24 keer) en gefocusseerde Extra Corporeal Shockwave Therapie (ESWT) twee keer per week, vier weken lang.

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±62 dagen

6. Stress fractuur van het hielbeen en hielspoor

45 dagen cryomagnetotherapie (30 keer) en gefocusseerde Extra Corporeal Shockwave Therapie (ESWT) twee keer per week, vier weken lang.

Resultaat

Weer aan het voetballen in ±71 dagen

Bij alle aandoeningen werden steunzolen aangemeten om de grondreactiekrachten te optimaliseren.

Conclusie

Conclusie volgens wat werd waargenomen in de deze studie, kunnen we nu voorstellen dat een geïntegreerde therapeutische aanpak bij de behandeling van pijn in de hiel, mits goed gediagnosticeerd en gedifferentieerd naar specifieke etiologie dankzij de technologische vooruitgang met goede echodiagnostiek leidt tot een succesvolle aanpak van hielpijn.

Vind een praktijk

Heeft u last van hielpijn? Met meer dan honderd Podozorg praktijken zit er altijd een podoloog bij u in de buurt. Klik op de onderstaande knop en vind de dichtstbijzijnde podoloog!

Vind een praktijk

Bron:

BMJ Open Sport & Exercise Medicine

Over de auteur

Dit artikel is mede mogelijk gemaakt door Robert Wonink. Hij is (register) podoloog, MSU-echografist en aangesloten bij Podozorg Nederland. Deze groep gelijkgestemde podologen willen samen maar één ding: de allerbeste zijn in hun vak. Dat kan alleen bereikt worden als we blijven leren en ontdekken. Daarom delen zij hun kennis middels deze publicaties.

Wordt uw behandeling vergoed?

Podotherapie wordt vergoed vanuit aanvullende pakketten. U kunt bij uw eigen zorgverzekering controleren of u recht heeft op vergoeding. Indien dit zo is declareren wij, in de meeste gevallen, elektronisch voor u. In dat geval betaald u alleen een eventuele eigen bijdrage. Wij kunnen u vooraf informeren over de te verwachten kosten.

Lees meer over vergoedingen

Heeft u last van pijnlijke voeten?

Heeft u last van pijn of andere klachten bij het lopen of staan? U bent niet de enige!

In onze Podozorg praktijken doen we dagelijks ervaring en kennis op over een groot aantal voetklachten. Deze kennis en ervaring hebben we gebundeld en voor u beschikbaar gesteld.

Alles over voetklachten

Recente publicaties

  • Pijn onder de voorvoet

  • Hielspoor

  • Beknelde zenuw in de voorvoet

  • Kromme stand van de teen

  • Pijnlijke achillespees

  • Bult bij de kleine teen

Recente publicaties

  • 30 december 2024

    Is echografie altijd onschadelijk?

    In principe kan iedereen met interesse in echografie diagnostisch onderzoek uitvoeren. Maar zijn er risico’s die niet voor iedereen zichtbaar zijn?

    Door Robert Wonink

  • 21 november 2024

    Een tarsale coalitie

    We spreken van een tarsale coalitie wanneer twee voetwortelbeentjes (gedeeltelijk) aan elkaar zijn vergroeid tot één groter botstuk.

    Door Podozorg Nederland

  • 29 oktober 2024

    Pijnlijke voeten door lopen op hoge hakken

    Pijnlijke voeten en voetklachten door het lopen op hoge hakken? Ontdek veelvoorkomende problemen en tips om klachten te voorkomen.

    Door Podozorg Nederland

  • 03 oktober 2024

    Het (afdek)materiaal van uw steunzolen

    Het juiste (afdek)materiaal voor uw steunzolen is essentieel voor uw voetklachten en verlengt de levensduur van de zolen.

    Door Angelique Bekkema

  • 13 augustus 2024

    Shockwave therapie bij hielklachten

    Shockwave therapie voor hielklachten: uitleg over de behandeling, verschillende methoden, en de voordelen van combinatie met therapiezolen.

    Door Bianca Moll

  • 18 juli 2024

    Therapietrouw en podologie

    Het belang van therapietrouw bij podologie: hoe naleving van adviezen en behandelingen essentieel is voor het voorkomen van complicaties en kosten.

    Door Harrie Moerings